Contemporary, Composed & Serene Family Home Transformation

ANNA CARIN Design
January 10, 2019
last modified: January 10, 2019

The driving concept for this Federation house was to create spaces of silence and noise.


The owner, a cellist for the Sydney Symphony Orchestra, required a space for practice as well as quiet contemplation away from the busier family areas of the home. We were asked to create a home that was timeless yet contemporary, composed and serene.


The front lounge and adjoining music room were stripped of the existing carpet, fireplace surround, drapes and light-fittings. The exposed timber floors were then sanded and stained dark to ground the room. It was important to modernise the house whilst celebrating it's beautiful architectural & artisan features.



The rooms have great proportions and high ceilings with beautiful detailing, so we wanted to highlight those by painting walls and all woodwork same colour to give uniformity. This gave us a canvas to then bring in a few selected pieces that didn't crowd the space. The new ceiling pendant and rug bring the other pieces together and wraps the room in warmth.


Before:


After:


Before:


After:


Our clients now have a room for conversation, music, reading and contemplation in front of the fireplace, a room without TV and other distractions.


The hallway leads through to the kitchen and family room toward the back of the house.


The new open layout better serves the daily rituals of a contemporary family with a connection between the Kitchen, Family room and study desk for the kids.


Before:


After:


Check out the entire project here!

Comments (14)

  • julie herbert
    Absolutely stunning, it looks beautiful, the owners must be so happy with your beautiful attention to detail... love it.
    ANNA CARIN Design thanked julie herbert
  • PRO
    Annabel Sullivan

    Wow!!! What a transformation, that is stunning.

    ANNA CARIN Design thanked Annabel Sullivan
  • PRO
    ANNA CARIN Design

    Thank you Annabel. The house had great bones to work with.

  • PRO
    ANNA CARIN Design

    Julie, thank you for your lovely comment! it's one of our favourite projects.

  • legendaryflame
    I liked it until the lounge area. Then I wanted to cry.
  • dreamer
    OMG what happened to the beautiful fireplace and surround?!!!!!!
  • dreamer
    I'm sure your clients are very happy. I just found that looking at all the photos, every room seemed to have a different appearance/aesthetic. Bathroom to kitchen ? Glossy shining to almost scandi. Dining to lounge? Traditional to almost Art Deco, if it wasn't for the existing lead lighting. Anyway that is just my thoughts. I'm sure your clients are pleased.
    ANNA CARIN Design thanked dreamer
  • cher323
    Love the black dining chairs with the cane seat and back rest. Where did you source them from? Would love to know thanks.
    ANNA CARIN Design thanked cher323
  • Emily Lancuba

    hard to believe this is the same house! what a gorgeous transformation.

    ANNA CARIN Design thanked Emily Lancuba
  • JE C
    Love it, well done
    ANNA CARIN Design thanked JE C
  • PRO
    ANNA CARIN Design

    Hi Cher,


    The chairs are from Thonet.

  • PRO
    ANNA CARIN Design

    Hi Dreamer,


    The beautiful original fireplace was sold to be rehomed - they just don't make them like this anymore so it was important to us to have it recycled. We altered the layout of the plan at the rear of the house. This is where the style transitions into a more contemporary design for the Kitchen, Family room, Master bedroom and Ensuite.


    Roseville Home

  • 94236633
    Just beautiful, love the calming colour scheme.
    ANNA CARIN Design thanked 94236633
  • PRO
    PDL by Schneider Electric

    What a smart use of natural light! The PDL by Schneider Electric team