thesiteforeman

Before & After: Renovation of Californian bungalow

The Site Foreman
last month
last modified: last month

Read about how our architect, with heritage home expertise, transformed this Californian Bungalow in Concord.

Located with a conservation area of Sydney’s Inner West, our client had concerns about limitations this placed on the style of development they could achieve. Concord is well known as the ‘Parklands Suburb’ and the preservation of the streetscape is essential as councils view this as a non-negotiable.



Californian bungalow before renovation



Californian bungalow after renovation

Keeping the original structure at the front of the home, our heritage-home architect expert designed to increase the floorspace by extending the rear of the home. With the rear facing due north, a pitched roof maximised the natural light.



Californian bungalow before renovation and rear extension



Californian bungalow renovation after rear extension

A single garage was converted into a cabana, perfectly positioned next to the newly added swimming pool. Fiberglass was chosen over concrete for the shell, delivering a completed pool within a week at a greatly reduced cost.



Before image of garden



After image of garden with addition of pool



Kitchen before renovation



Modernising the rear of the Californian Bungalow



Before image of the laundry area



New laundry room



Image living room and kitchen before renovation of Californian Bungalow



Turning a north facing rear into an advantage and maximising the light at the back of the Californian Bungalow



Rear of Californian bungalow before renovation – light was completely blocked off



The result is a completely modernised home at the rear of the property. Keeping the traditional characteristics of the Californian Bungalow and opening up the back to allow light to fill the home.

Contact The Site Foreman for a free project assessment

Comment (1)