Houzz Logo Print

Midcentury Living Room Design Photos

Weather House
Weather House
Mihaly SlocombeMihaly Slocombe
Weather House is a bespoke home for a young, nature-loving family on a quintessentially compact Northcote block. Our clients Claire and Brent cherished the character of their century-old worker's cottage but required more considered space and flexibility in their home. Claire and Brent are camping enthusiasts, and in response their house is a love letter to the outdoors: a rich, durable environment infused with the grounded ambience of being in nature. From the street, the dark cladding of the sensitive rear extension echoes the existing cottage!s roofline, becoming a subtle shadow of the original house in both form and tone. As you move through the home, the double-height extension invites the climate and native landscaping inside at every turn. The light-bathed lounge, dining room and kitchen are anchored around, and seamlessly connected to, a versatile outdoor living area. A double-sided fireplace embedded into the house’s rear wall brings warmth and ambience to the lounge, and inspires a campfire atmosphere in the back yard. Championing tactility and durability, the material palette features polished concrete floors, blackbutt timber joinery and concrete brick walls. Peach and sage tones are employed as accents throughout the lower level, and amplified upstairs where sage forms the tonal base for the moody main bedroom. An adjacent private deck creates an additional tether to the outdoors, and houses planters and trellises that will decorate the home’s exterior with greenery. From the tactile and textured finishes of the interior to the surrounding Australian native garden that you just want to touch, the house encapsulates the feeling of being part of the outdoors; like Claire and Brent are camping at home. It is a tribute to Mother Nature, Weather House’s muse.
Blackheath Residence
Blackheath Residence
Rocco RevolutionRocco Revolution
Photo of a mid-sized midcentury open concept living room in Sydney with brown floor, beige walls and medium hardwood floors.
Find the right local pro for your project
Find top design and renovation professionals on Houzz
Pettit+Sevitt MKII – 1967
Pettit+Sevitt MKII – 1967
Ironbark Architecture + DesignIronbark Architecture + Design
The alteration and addition of this 1967 Pettit+Sevitt MKII preserves the spirit of the Ken Woolley design, while meeting the needs of modern-day family life and optimising sunlight, breeze and views. Sitting at the edge of expansive bushland, it engages and connects with the natural surroundings and complies with the rigorous requirements of BAL FZ. The rear addition was removed and rebuilt, with the new addition providing a fourth bedroom, second bathroom, larger laundry and a new family room. Extending the house longways is in keeping with the original built form, as is the split-level design, which maintains its flow and functionality. The skillion roof matches the existing profile and allows for a lofty skylight to bring light into the bathroom, and the distinctive Oregon beams have been retained and stained black. The west-facing deck off the family room was retained, and a roof added to temper the sunlight and heat and make indoor and outdoor living more comfortable.
Surrey Hills
Surrey Hills
Yarrabank BuildersYarrabank Builders
Midcentury living room in Melbourne.
Ivanhoe East
Ivanhoe East
Joseph Koprek CommercialJoseph Koprek Commercial
This is an example of a midcentury living room in Melbourne.
Crisp Alterations & Additions
Crisp Alterations & Additions
Sketch Building DesignSketch Building Design
Inspiration for a midcentury living room in Melbourne.
Point Lonsdale II
Point Lonsdale II
Stonehouse + Irons ArchitectureStonehouse + Irons Architecture
Concrete block walls provide thermal mass for heating and defence agains hot summer. The subdued colours create a quiet and cosy space focussed around the fire. Timber joinery adds warmth and texture , framing the collections of books and collected objects.
Wayne Littlejohn Remodel
Wayne Littlejohn Remodel
UserUser
This is an example of a midcentury open concept living room in San Francisco with white walls, a standard fireplace, grey floor, exposed beam, vaulted and wood.
Hi-Hat House
Hi-Hat House
Kimball Modern Design + InteriorsKimball Modern Design + Interiors
Photo of a midcentury living room in Denver with white walls, light hardwood floors, a corner fireplace, a wall-mounted tv and wood.
Green Hills House
Green Hills House
Don Tankersley & Co.Don Tankersley & Co.
Photo of a midcentury open concept living room in Portland with white walls, medium hardwood floors, a standard fireplace, a wall-mounted tv and brown floor.
Rawlings Street
Rawlings Street
Anthro ArchitectureAnthro Architecture
View from the main reception room out across the double-height dining space to the rear garden beyond. The new staircase linking to the lower ground floor level is striking in its detailing with conceal LED lighting and polished plaster walling.
Mid-Century Modern, Shavano Park
Mid-Century Modern, Shavano Park
NR InteriorsNR Interiors
Style newly remodeled Living Room with a mix of client existing furnishings + new accent tables, accessories fine wool abstract contemporary rug and pillows to complete the space.
Alameda Mid Century Modern
Alameda Mid Century Modern
Maxwell & Kennedy Staging + InteriorsMaxwell & Kennedy Staging + Interiors
We had a big, bright open space to work with. We went with neutral colors, a statement leather couch and a wool rug from CB2 with colors that tie in the other colors in the room. The fireplace mantel is custom from Sawtooth Ridge on Etsy. More art from Lost Art Salon in San Francisco and accessories from the clients travels on the bookshelf from S=CB2.
My Houzz: A Mid-Century Marvel Revived in Long Beach
My Houzz: A Mid-Century Marvel Revived in Long Beach
Tara BussemaTara Bussema
Photo by Tara Bussema © 2013 Houzz Cork flooring: Dorado by Celestial Cork; wall color: Waterby, Vista Paint; sofa: Vintage Gondola Style sofa, possibly by Adrian Pearsall, Xcape; coffee Table: Vintage Acclaim table in Walnut, Lane Furniture Company, Craigslist; rocking chair: Vintage 1960s Kofod Larsen for Selig of Denmark, Xcape; floor lamp: 1950s teak floor lamp, possibly Paul McCobb, Inretrospect; bar stools: 1960s Erik Buck for O.D. Mobler Denmark, Xcape
Hi-Hat House
Hi-Hat House
Kimball Modern Design + InteriorsKimball Modern Design + Interiors
This is an example of a midcentury open concept living room in Denver with light hardwood floors, wood and wood walls.
Rawlings Street
Rawlings Street
Anthro ArchitectureAnthro Architecture
Detailed view from the main reception room out across the double-height dining space to the rear garden beyond. The timber panelling includes discrete linear LED lighting, creating a warm rhythmic glow across the space during the evening hours.
Wayzata Mid-Century Modern Whole Home Restoration
Wayzata Mid-Century Modern Whole Home Restoration
Thompson ConstructionThompson Construction
Mid-Century Modern Restoration
Mid-sized midcentury open concept living room in Minneapolis with white walls, a corner fireplace, a brick fireplace surround, white floor, exposed beam and wood walls.

Midcentury Living Room Design Photos

Woodhaven Modern
Woodhaven Modern
Flavin ArchitectsFlavin Architects
Our clients wanted to replace an existing suburban home with a modern house at the same Lexington address where they had lived for years. The structure the clients envisioned would complement their lives and integrate the interior of the home with the natural environment of their generous property. The sleek, angular home is still a respectful neighbor, especially in the evening, when warm light emanates from the expansive transparencies used to open the house to its surroundings. The home re-envisions the suburban neighborhood in which it stands, balancing relationship to the neighborhood with an updated aesthetic. The floor plan is arranged in a “T” shape which includes a two-story wing consisting of individual studies and bedrooms and a single-story common area. The two-story section is arranged with great fluidity between interior and exterior spaces and features generous exterior balconies. A staircase beautifully encased in glass stands as the linchpin between the two areas. The spacious, single-story common area extends from the stairwell and includes a living room and kitchen. A recessed wooden ceiling defines the living room area within the open plan space. Separating common from private spaces has served our clients well. As luck would have it, construction on the house was just finishing up as we entered the Covid lockdown of 2020. Since the studies in the two-story wing were physically and acoustically separate, zoom calls for work could carry on uninterrupted while life happened in the kitchen and living room spaces. The expansive panes of glass, outdoor balconies, and a broad deck along the living room provided our clients with a structured sense of continuity in their lives without compromising their commitment to aesthetically smart and beautiful design.
1