Staircase Design Ideas

2017 Southern Living Showcase- Bluejack National
2017 Southern Living Showcase- Bluejack National
Morning Star Builders LTD
Mike Kaskel
Photo of a large traditional wood l-shaped staircase in Houston with painted wood risers and wood railing.
Clark Street Before/After
Clark Street Before/After
AlphaStudio Design Group
Conceptually the Clark Street remodel began with an idea of creating a new entry. The existing home foyer was non-existent and cramped with the back of the stair abutting the front door. By defining an exterior point of entry and creating a radius interior stair, the home instantly opens up and becomes more inviting. From there, further connections to the exterior were made through large sliding doors and a redesigned exterior deck. Taking advantage of the cool coastal climate, this connection to the exterior is natural and seamless Photos by Zack Benson
Tillinghast
Tillinghast
YAWN design studio, inc. FL IB 26000604
stephen allen photography
Photo of a large traditional wood curved staircase in Miami with painted wood risers.
The Derelict
The Derelict
Prominent Homes Ltd
Ted Knude Photography © 2012
Design ideas for a large contemporary carpeted u-shaped staircase in Calgary with open risers.
Foster Residence
Foster Residence
Clayton&Little Architects
Photo by Casey Dunn
Inspiration for a country wood u-shaped staircase in Austin with painted wood risers.
岩倉の家(IWAKURA HOUSE)
岩倉の家(IWAKURA HOUSE)
ALTS DESIGN OFFICE (アルツ デザイン オフィス)
余白のある家 本計画は京都市左京区にある閑静な住宅街の一角にある敷地で既存の建物を取り壊し、新たに新築する計画。周囲は、低層の住宅が立ち並んでいる。既存の建物も同計画と同じ三階建て住宅で、既存の3階部分からは、周囲が開け開放感のある景色を楽しむことができる敷地となっていた。この開放的な景色を楽しみ暮らすことのできる住宅を希望されたため、三階部分にリビングスペースを設ける計画とした。敷地北面には、山々が開け、南面は、低層の住宅街の奥に夏は花火が見える風景となっている。その景色を切り取るかのような開口部を設け、窓際にベンチをつくり外との空間を繋げている。北側の窓は、出窓としキッチンスペースの一部として使用できるように計画とした。キッチンやリビングスペースの一部が外と繋がり開放的で心地よい空間となっている。 また、今回のクライアントは、20代であり今後の家族構成は未定である、また、自宅でリモートワークを行うため、居住空間のどこにいても、心地よく仕事ができるスペースも確保する必要があった。このため、既存の住宅のように当初から個室をつくることはせずに、将来の暮らしにあわせ可変的に部屋をつくれるような余白がふんだんにある空間とした。1Fは土間空間となっており、2Fまでの吹き抜け空間いる。現状は、広場とした外部と繋がる土間空間となっており、友人やペット飼ったりと趣味として遊べ、リモートワークでゆったりした空間となった。将来的には個室をつくったりと暮らしに合わせさまざまに変化することができる計画となっている。敷地の条件や、クライアントの暮らしに合わせるように変化するできる建物はクライアントとともに成長しつづけ暮らしによりそう建物となった。
Manhattan Micro-Loft
Manhattan Micro-Loft
Specht Architects
Located at the top of a brownstone on Manhattan's Upper West Side, this apartment had a tiny footprint of just 425 feet, but the space stretched vertically for approximately 25 feet, and had access to a roof terrace. Our solution created four separate "living platforms" inserted within the space that provide room for all the essentials and still allow the apartment to feel open and light-filled. The lowest level is an entry and kitchen space, and a few steps up is the main living area. Above the living area is a cantilevered bed pavilion that projects out into the main space, supported on steel beams. A final stair leads up to a roof garden. All the spaces flow into one another, and the idea of distinct "rooms" dissolved. Given the miniscule size of the apartment, every inch of space is put to use. Stairs are not merely for circulation through the apartment, but feature built-in storage cabinetry and drawers below. The main bath and shower, in fact, are also built below the primary staircase. The kitchen features fully concealed appliances, flip up high storage units for easy access, and a countertop that wraps into the main living space, becoming a virtual 'hearth' with built-in entertainment system. There are no traditional closets in the entire apartment. Materials throughout are selected to emphasize the spatial characteristics of the project. The perimeter is light, with painted (existing) brick, glass backsplashes and shelving, and white lacquered kitchen cabinets, stair cabinets, and fittings. The cantilevered bed pavilion is clad in dark wood, and anchors the space - a central object around which everything revolves. A dark wood floor and wood stair treads lead through and around the apartment, spiraling up onto the wood deck at the room. Given the number of built-in features, furnishings are minimal in number, with only a couch, coffee table, bed, and a side chair necessary. Design Team: Scott Specht, Louise Harpman, Amy Lopez-Cepero, Sheryl Jordan, Devin Keyes Photography: Taggart Sorenson Press and Awards AIA Design Award Architizer A+ Award The New York Times "Tiny Homes Hunting" on DIY TV Interior Design "Best of Year"
Michigan Summer Home
Michigan Summer Home
Tom Stringer Design Partners
Photography by: Werner Straube
Design ideas for a traditional wood staircase in Chicago.
Sailor's Retreat in Newport
Sailor's Retreat in Newport
Amanda Martocchio Architecture
When a world class sailing champion approached us to design a Newport home for his family, with lodging for his sailing crew, we set out to create a clean, light-filled modern home that would integrate with the natural surroundings of the waterfront property, and respect the character of the historic district. Our approach was to make the marine landscape an integral feature throughout the home. One hundred eighty degree views of the ocean from the top floors are the result of the pinwheel massing. The home is designed as an extension of the curvilinear approach to the property through the woods and reflects the gentle undulating waterline of the adjacent saltwater marsh. Floodplain regulations dictated that the primary occupied spaces be located significantly above grade; accordingly, we designed the first and second floors on a stone “plinth” above a walk-out basement with ample storage for sailing equipment. The curved stone base slopes to grade and houses the shallow entry stair, while the same stone clads the interior’s vertical core to the roof, along which the wood, glass and stainless steel stair ascends to the upper level. One critical programmatic requirement was enough sleeping space for the sailing crew, and informal party spaces for the end of race-day gatherings. The private master suite is situated on one side of the public central volume, giving the homeowners views of approaching visitors. A “bedroom bar,” designed to accommodate a full house of guests, emerges from the other side of the central volume, and serves as a backdrop for the infinity pool and the cove beyond. Also essential to the design process was ecological sensitivity and stewardship. The wetlands of the adjacent saltwater marsh were designed to be restored; an extensive geo-thermal heating and cooling system was implemented; low carbon footprint materials and permeable surfaces were used where possible. Native and non-invasive plant species were utilized in the landscape. The abundance of windows and glass railings maximize views of the landscape, and, in deference to the adjacent bird sanctuary, bird-friendly glazing was used throughout. Photo: Michael Moran/OTTO Photography
Calais Street Staircase
Calais Street Staircase
David Money Architects
Taran Wilkhu
Design ideas for a mid-sized contemporary wood straight staircase in London with wood risers and wood railing.
Greenburgh Farmhouse
Greenburgh Farmhouse
Alisberg Parker
Design ideas for a country staircase in New York.
Villanova Residence - landing
Villanova Residence - landing
Archer & Buchanan Architecture, Ltd.
Photographer: Tom Crane
Inspiration for a large traditional u-shaped staircase in Philadelphia.
Urban Lake Cottage
Urban Lake Cottage
Charlie & Co. Design, Ltd
General Contractor: Hagstrom Builders | Photos: Corey Gaffer Photography
This is an example of a transitional wood l-shaped staircase in Minneapolis with painted wood risers.
Bob-O-Link | 2018
Bob-O-Link | 2018
Coats Homes
Design ideas for a mid-sized contemporary wood l-shaped staircase in Dallas with wood risers and metal railing.
Midway Hollow - Dallas, TX
Midway Hollow - Dallas, TX
Keen Homes
Photo of a large contemporary wood u-shaped staircase in Dallas with painted wood risers and metal railing.
Havenly collaboration with Pottery Barn and West Elm
Havenly collaboration with Pottery Barn and West Elm
Anna Hudson Photography
Transitional wood l-shaped staircase in Denver with wood risers and metal railing.
Rosa Farmhouse
Rosa Farmhouse
John Lively & Associates
Builder: Hayes Signature Homes Photography: Costa Christ Media
Design ideas for a contemporary wood staircase in Dallas with open risers and mixed railing.
Ravenswood 2-flat to single family conversion
Ravenswood 2-flat to single family conversion
Omar Gutiérrez, Architect
Converted a tired two-flat into a transitional single family home. The very narrow staircase was converted to an ample, bright u-shape staircase, the first floor and basement were opened for better flow, the existing second floor bedrooms were reconfigured and the existing second floor kitchen was converted to a master bath. A new detached garage was added in the back of the property. Architecture and photography by Omar Gutiérrez, Architect
Clifford Residence
Clifford Residence
Texas Construction Company
Photo by Ryann Ford
Scandinavian wood l-shaped staircase in Austin with wood risers.