Shane Thompson Architects

The Ivy

The Ivy is located adjacent to New Farm Park, and its associated Council Library, on a “brown field” site previously utilised as a warehouse building.

The development seeks to provide a contemporary sub-tropical architectural expression and character to provide a clear identity and location of place. The prominence of the corner site offers the opportunity to create a recognisable building enhancing the transition/entrance to the Park.

The private and articulated three story terrace houses sitting over the basement car park rely on a distinct character for each house to convey a sense of identity within the larger contemporary subtropical expression. The exterior form and detail of the houses is further informed by and derived from a subtle diversity of colours and materials to balconies and screens which give shade and privacy to the outdoor living areas and interiors. All glazed area are either deeply recessed or screen shaded. A higher degree of natural ventilation is achieved by both the plan configuration and the generous openings to all bedrooms and living areas enabling dwellings to take maximum advantage also of the outlook to the external parkland landscape.

Although planning arrangements are similar for all of the houses, each house is designed with a particular character to create a high level of diversity, and to assist in differentiation avoiding any overtones of institutional or repetitious character. The forms of the building within the landscape have been derived from a rigorous analysis of the site conditions and to maximise view opportunities and privacy.

Concern for energy efficient design recognises the need for shelter for prevailing winds, the capturing of cooling breezes, preferred north-south orientation and opportunities for natural ventilation. Orienting the buildings to achieve a northsouth axis also offers best passive solar benefit. Building services systems have been chosen to achieve the highest quality energy efficiencies and return on capital and lifecycle costing.
Project Year: 2008
Project Cost: More than $2,000,000 AUD
Country: Australia
Postcode: 4001
The Ivy
0 Saves | 0 Questions
Christopher Frederick Jones
EmbedQuestion
The Ivy
0 Saves | 0 Questions
Christopher Frederick Jones
EmbedQuestion
The Ivy
0 Saves | 0 Questions
Christopher Frederick Jones
EmbedQuestion
The Ivy
0 Saves | 0 Questions
Christopher Frederick Jones
EmbedQuestion
The Ivy
0 Saves | 0 Questions
Christopher Frederick Jones
EmbedQuestion
The Ivy
0 Saves | 0 Questions
Christopher Frederick Jones
EmbedQuestion
The Ivy
0 Saves | 0 Questions
Christopher Frederick Jones
EmbedQuestion
The Ivy
0 Saves | 0 Questions
Christopher Frederick Jones
EmbedQuestion
The Ivy
0 Saves | 0 Questions
Christopher Frederick Jones
EmbedQuestion
The Ivy
0 Saves | 0 Questions
Christopher Frederick Jones
EmbedQuestion
The Ivy
0 Saves | 0 Questions
Christopher Frederick Jones
EmbedQuestion
The Ivy
0 Saves | 0 Questions
Christopher Frederick Jones
EmbedQuestion