Undercover Architect
16 Reviews

Ashgrove Queenslander Renovation and Extension

Built in the 1930s, the home had significant original features both internally and externally that we sought to protect and enhance. However, room sizes weren’t conducive to modern lifestyle requirements, and did not optimise the orientation of the site (which was north to the side).

The design raised and shifted the home, creating sufficient room on the western side to add a double-car garage.

Secondary bedrooms and a family room were added underneath, with their own bathroom and internal entry from the garage.

Upstairs the original ceilings were protected within bedrooms and a sitting area. The master suite was enhanced with an ensuite, and his and hers’ separate walk-in-robes.

A pavilion extension was added to the rear, enabling the home to connect with the rear garden, and the main living areas to be oriented to the north.

This extension successfully expanded the home to suit modern lifestyles and enable full surveillance and connection of indoor and outdoor living areas, as well as the pool.

The result was a home to suit any family, at any age, throughout their ages and time in the home - with lots of space to come together, and to be apart.
Girraween Grove
27 Saves | 0 Questions
A new pavilion was added onto the existing home, to create a large open-plan living/kitchen/dining area. This then enabled this area to connect with the garden virtually at the same level. A large deck was added along the northern edge, and this extension could then privatise the garden from the neighbour overlooking from the south.
EmbedQuestion
Girraween Grove
4 Saves | 0 Questions
EmbedQuestion
Before Photo
Girraween Grove
0 Saves | 0 Questions
Amelia Lee
EmbedQuestion
Girraween Grove
10 Saves | 0 Questions
EmbedQuestion
Girraween Grove
25 Saves | 0 Questions
EmbedQuestion
Before Photo
Girraween Grove
0 Saves | 0 Questions
Amelia Lee
EmbedQuestion
Girraween Grove
1 Save | 0 Questions
EmbedQuestion
Girraween Grove
24 Saves | 1 Question
EmbedQuestion
Before Photo
Girraween Grove
2 Saves | 0 Questions
Amelia Lee
EmbedQuestion
Ashgrove Queenslander Renovation and Extension
11 Saves | 0 Questions
A pool was located at the end of the extension in a corner of the garden. This enabled us to utilised the garden effectively, create a large, flat, grassed are for kids' play, and enable great supervision from indoor and outdoor living spaces to the pool.
EmbedQuestion
Ashgrove Queenslander Renovation and Extension
22 Saves | 0 Questions
The existing home was raised and built in under. A lower floor living area was created as a space for kids associated with their bedrooms. It was given direct access to the garden, which ran around the home and was securitised from the entry, driveway and street. Old stucco was replaced with weatherboard to suit the area, and tie the new and old work together.
EmbedQuestion
Ashgrove Queenslander Renovation and Extension
2 Saves | 0 Questions
A second bedroom was created in the old dining room, with original features maintained. Plaster ceilings and picture rails were restored. A built in robe was added (not pictured) and finished in alignment with the picture rail so as to protect the original ceiling.
EmbedQuestion
Ashgrove Queenslander Renovation and Extension
13 Saves | 0 Questions
The deck ran along the full extent of the pavilion extension, but was only roofed for the zone of the outdoor dining area. Roofing was with Solarspan insulated panel to keep the roof slimline and this area cool. External blinds were added along the outside edge of the deck to privatise the internal areas, and protect from northern sun. The deck sits 450mm above the adjacent gra...More
EmbedQuestion
Ashgrove Queenslander Renovation and Extension
2 Saves | 0 Questions
A recessed zone was created in the living area for built in joinery. Glazing on the end of this space provides great supervision of the pool, and acts as a pool fence.
EmbedQuestion
Ashgrove Queenslander Renovation and Extension
5 Saves | 0 Questions
A large kitchen, with an island bench free of services. The butler's pantry (with another sink) is visible at the rear of the photo. Reconstituted stone is used for benchtops and splashback.
EmbedQuestion
Ashgrove Queenslander Renovation and Extension
2 Saves | 0 Questions
A study nook is created in the connection zone between the original old home and the new pavilion extension. It is possible to get out to the deck from this space too, and there is a bathroom located here. This means guests can walk straight through front door, into home, and outside ... and can come in from outside easily to use the toilet (without going through private areas ...More
EmbedQuestion
Ashgrove Queenslander Renovation and Extension
3 Saves | 0 Questions
This was the original living space of the home, and where a decorative picture rail and ceiling were restored. It now acts as a sitting room / parents area / music room and is the first space you arrive in when you enter the home.
EmbedQuestion
Ashgrove Queenslander Renovation and Extension
5 Saves | 0 Questions
A small bedroom in the original home was converted to a study. It's location near the front door makes it a great home-office. If required, it can also be used as a nursery due to its proximity to the master bedroom.
EmbedQuestion
Ashgrove Queenslander Renovation and Extension
5 Saves | 0 Questions
Ensuite was created by extending the existing bathroom. An existing window was retained, the mirror shaped around it. A his and hers shower (shower heads at both ends) provides great function to this space.
EmbedQuestion
Ashgrove Queenslander Renovation and Extension
4 Saves | 0 Questions
The lower floor living/rumpus area. The high windows on the right look into the backgarden, and allow eastern light into this area (which is actually partially built into the ground). Doors open up to the garden. Visually and physically, it is connected with the other living areas of the home through the way the glazing is arranged.
EmbedQuestion
Ashgrove Queenslander Renovation and Extension
1 Save | 0 Questions
The lower floor bathroom, which is largely built into the ground. The high window provides light and natural ventilation.
EmbedQuestion
Ashgrove Queenslander Renovation and Extension
8 Saves | 0 Questions
This new kids' bedroom was added in the lower floor. Windows were sourced from a house being demolished nearby that had been built at a similar time to this original home, and installed to match the upper floor.
EmbedQuestion
Ashgrove Queenslander Renovation and Extension
0 Saves | 0 Questions
Another kids' bedroom in the lower floor. Ceilings were created at 2700mm to provide spaciousness.
EmbedQuestion
Ashgrove Queenslander Renovation and Extension
0 Saves | 0 Questions
The third kids' bedroom on the lower floor. A custom made aluminium screen was added to the outside to provide privacy.
EmbedQuestion