Hawthorn HouseContemporary Staircase, Melbourne

The extension to this 1890’s single-fronted, weatherboard cottage in Hawthorne, Melbourne is an exercise in clever, compact planning that seamlessly weaves together traditional and contemporary architecture.

The extension preserves the scale, materiality and character of the traditional Victorian frontage whilst introducing an elegant two-storey extension to the rear.
A delicate screen of vertical timbers tempers light, view and privacy to create the characteristic ‘veil’ that encloses the upper level bedroom suite.

The rhythmic timber screen becomes a unifying design element that extends into the interior in the form of a staircase balustrade. The balustrade screen visually animates an otherwise muted interior sensitively set within the historic shell.

Light wells distributed across the roof plan sun-wash walls and flood the open planned interior with natural light. Double height spaces, established above the staircase and dining room table, create volumetric interest. Improved visual connections to the back garden evoke a sense of spatial generosity that far exceeds the modest dimensions of the home’s interior footprint.
Jonathan Ng, Itsuka Studio

Small contemporary wood straight staircase in Melbourne with wood risers. —  Houzz
Related Photo Topics
This photo has no questions

What Houzzers are commenting on:

jeade
Jeffrey A. Eade, Architect added this to Selfe2 days ago

idea for a wood screen at 2nd floor

Photos in Hawthorn House

People who liked this photo also liked
Hawthorn House
Hawthorn House
Hawthorn House
Hawthorn House
Hawthorn House
Hawthorn House
Houston Riverview Way
Hawthorn House
Staircases with Similar Colours
Casa Lluvia Blanca
New House - Wayne, PA
Houzzbesuch im Turm am Frankfurter Tor
London Mews House
Casa colonial
Contemporary Home
New modern railings
Camino Palmero