edewers

Before & after: A beach house reno

Ed Ewers Architecture
November 21, 2019
last modified: November 28, 2019

Wye River is a small beachside town on the Great Ocean Road. It has a beautiful bay and beach with properties scattered in the trees steeply rising up the hill from the beach, and backing on to state park.

The original home was a 2 bedroom 1970’s fibro shack, with basic original amenities, and a small deck.

Before:




After:

WYE River Beach House Reno · More Info



WYE River Beach House Reno · More Info


Development is restricted by significant bushfire and environmental overlays. Given this, it was decided to work within the existing footprint, and add a small separate studio. Internally the house undertook a modest refurbishment, whilst generally maintaining the existing floor plan. New windows were ‘plugged’ on to the sidewalls offering pop-out views and some north natural light. The living room was extended just a fraction, and an angled wall was constructed to capture the view down through the eucalypts to the beach and opened up on to a new large angular deck. A fireplace was included, and the house insulated throughout.

After:

WYE River Beach House Reno · More Info



WYE River Beach House Reno · More Info


Externally windows were replaced with large scale aluminum frames, and the weatherboard and asbestos cladding replaced with ‘barestone’ compressed fiber cement sheet and timber siding.

The studio out-building adopts a similar architectural form and is linked to the main house by a timber deck.

Check out all images here!

Comments (4)